Certifikhat…

Sedan den 19 januari 2024 har jag tvingats att använda SSL för att komma åt mina filer i den audiospelare jag använder för mina musikaliska tankar, och eftersom jag är en oerhört snål person, nästan lika snål som lat, vägrar jag att betala 150 dollar per år för få ett certifikat som anses säkert av farbror internetpolisen. I stället har jag skapat ett certifikat på egen hand, och såvitt jag förstår ska det räcka att ladda ner det en gång så kommer webbläsaren att godkänna min sajt i framtiden, åtminstone tills du tömmer dess cache.

Tyvärr verkar det inte fungera särskilt bra — i stället för att rapportera att den ljudfil den försöker hämta kommer från något den tycker är en osäker sajt, så vägrar den bara tyst att göra något, eller åtminstone gör de tre webbläsare jag testat (Opera, Edge och Firefox) på det viset. Så därför har jag tänkt ut följande schema:

1. Klicka på länken nedan. Du tas då till en sida på min hemserver, bozze.hopto.org, som i skrivande stund befinner sig halvannan meter från min stol, och därmed inte kan antas vara alltför lätt att manipulera.

Länk till min hemserver

2. Din webbläsare kommer med största sannolikhet att därvid slå bakut, och påstå att du gör säkrast att inte besöka en så snål person. Därefter måste du själv leta rätt på ett alternativ som säger att du trots alla varningar verkligen VILL besöka bozze.hopto.org — det ser lite annorlunda ut i olika webbläsare — och först när du klickar på detta tas du till sidan på min hemserver.

3. När du sedan tar dig tillbaka till min blogg, kan du behöva ladda om sidan eftersom webbläsaren eventuellt minns att den misslyckats med kontakten förr, och därför inte gitter försöka igen.

Om ovanstående inte skulle fungera för dig, kontakta mig gärna på bozze PUNKT zjogren SNABEL-A bosjo PUNKT net, så ska jag försöka hjälpa dig.

Som kanske framgått är jag måttligt road av de mått och steg som webbläsar-makare och internetpoliser vidtar i akt och mening att göra nätet säkrare, men samtidigt hör man nästan dagligen om attacker av skumma individer som utnyttjar nätet för utpressning eller andra brottsliga upptåg. Må de senare fångas och deporteras till Nordkorea, där de tvingas att beräkna ballistiska banor genom att programmera i COBOL…