Praktisk mekanik

I min ungdom ägnade jag en försvarlig tid[1] åt olika former av praktisk mekanik, framför allt bordtennis och bangolf. Dessa aktiviteter gav mig en hel del åsikter, eller möjligen insikter, i sporters fysiologi och psykologi, som jag eventuellt kommer att använda i mina halvt-om-halvt utlovade svordomar i Olles kyrka, om jag någon gång lyckas få den bloggan färdigskriven. De gav mig också en del erfarenheter som fått mig att använda ordet »omöjligt» alltmer sällan; bland annat roade jag mig med att träna på att slå bollen i kopp från »omöjliga» vinklar på svenska klacken, och har en gång på träning spikat en enportare, den typ av bana som oftast är den första på en anläggning, trots att bollen träffade hindret klockrent någon eller några centimeter till höger om öppningen, och trots att hålet låg mer än tre meter bakom hindret[2].

I förra veckan fick jag tillfälle att på nära håll studera ett intressant stycke praktisk mekanik, kombinerat med lite hållfasthetslära. Vid den procedur då dagens inköpta förnödenheter förpassas till lämplig förvaring hände det sig nämligen att ett inköpt fyrpack av halvlitersburkar av cider mer eller mindre disintegrerade i mina händer[3]; alla fyra burkarna föll ut, och landade på mitt mellanmjuka linoleumgolv. Tre av dem klarade detta utan större problem, men den fjärde såg ut så här, efter att ha förpassat sitt innehåll åt diverse olika håll[4]:

burk_min

Som synes har inte burken stillatigande accepterat sin omilda behandling.

Så, vad hände då egentligen? Angående själva fallet så var det ganska lågt, säkert inte högre än midjehöjd. Men det finns två detaljer som kan ha bidragit till händelseförloppet: dels att alla fyra burkarna trillade ut och kan ha krockat med varandra, och dels att de föll ur medan jag vände mig om — jag hade ställt min väska på golvet omkring en och en halv meter från kylskåpet, lyfte upp förpackningen med ryggen mot kylskåpet och vände mig om mot kylskåpet då burkarna föll ur — så den föll inte rakt ned utan hade viss rotation. Hur jag lyckades hantera förpackningen i butiken utan att upptäcka att förpackningen var trasig vete katten, men förmodligen gjorde jag bara kortare förflyttningar utan ”sidskruv”…

Om man tittar på burkens andra sida ser man ganska klart att det finns ett par bucklor nära botten och liknande bucklor nära toppen, vilket jag tolkar som att både topp och botten slog i backen innan den gick sönder; den första smällen kan ju ha bidragit till att öka trycket inför den andra smällen. Jag antar, utan att vara det minsta expert på hållfasthet, att »genombrottet» skedde i den punkt från vilken de tre »revorna» utgår, men om det tyder på att botten eller toppen träffade golvet först vågar jag inte yttra mig om; det är ju svårt att säga hur trycket förändras med tiden i det komplicerade system som fyra roterande ciderburkar som krockar med varandra och golvet utgör. Ska se om jag kan få Larsgunnar Nilsson och hans grupp att ge ett expertutlåtande.


Fotnoter:

  1. Med tanke på det begränsade monetära utbytet av den nedlagda tiden kan man också argumentera för att jag la ner en oförsvarlig tid på dessa aktiviteter. []
  2. För den som vill försöka sig på detta trick så utfördes det med en »brun sungolf» på en lätt fuktig bana; den kombinationen ger, om plankträffen är ren, ofta en kraftig bakskruv. Jag har trots många försök inte lyckats upprepa bravaden. []
  3. Detta visade sig så småningom bero på att en av de »flärpar» vars uppgift är att hålla samman förpackningen var trasig. []
  4. Dessa håll inbegrep ett slags dubbelkon på golvet kring burken, där dock en stor del av den bakre konen snabbt absorberades av där befintlig trasmatta. Vissa delar av innehållet hade ambitioner att hamna längre bort och utanför de vinklar som pekades ut av dubbelkonen; några droppar tog sig för att landa på min skjorta (och tre på mina glasögon), medan fyra droppar landade på tapeten mittemot min dåvarande position, där de på något sätt lyckades undgå min uppmärksamhet tills i morse. []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *