En räkneövning

Svårighetsgrad 2

C. Heller, 1873
Vit drar och vinner

Om kompositören vet jag ingenting; i Kasparjans dominans-bok står hen angiven som »K. Geller», och i den tidiga version av van der Heijdens studiedatabas som följde med en dator jag köpte i mitten av 90-talet står det »C. Heller» — båda dessa källor anger årtalet 1873, men inga ytterligare uppgifter. Om någon kan ge Heller ett förnamn, och kanske ett hemland också, så tackar jag på förhand[1].

Inledningen är inte så knepig, så den får du här: 1.d7 c1D 2.d8D Dxc6. Nu är det din tur — (maximalt) fem välplacerade schackar och den svarta damen faller i nästa drag! Som en svensk stormästare lär ha uttryckt det en gång — »det är bara att räkna algebraiskt!»


Fotnoter:

  1. Och ja, jag har googlat! []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *