En hårdhudad löpare

Svårighetsgrad 2

Hermann Mattison, 1914
Vit drar och vinner

Ännu en studie som kretsar kring en farlig fribonde, men den här gången är det vit som ska försöka valla ned den. Ett torn är en betydligt kraftfullare pjäs än en springare, så var beredd på att det inte räcker med att landa ett knockoutslag…

Att allt hänger på e-bonden har du säkert redan insett; med enbart svartfältslöpare plus a-bonde kan ju inte vit vinna mot en någorlunda välposterad svart kung. Därför gäller det att med alla medel hindra tornet dels från att komma hem till åttonde raden och dels från att ge en schack i ryggen på e-linjen. Naturligtvis är det löparen som kommer att sköta grovjobbet, men även kungen måste hjälpa till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *