Georgiska torn

Svårighetsgrad 2

Velimir Kalandadze, 1957
Vit drar och gör remi

Vid det ständiga arbetet med att försöka minska entropin i mitt »bibliotek» fann jag för några dagar sedan en bok om stuiekonsten i Georgien, och eftersom jag inte valt några studier från den än[1] tänkte jag göra det nu. Om författaren till dagens verk berättas det i ett inledande kapitel att han älskar torn, och det är inte utan att det lyser igenom här.

I stället för ledtråd ska ni få ett bonusproblem av samme författare:

Velimir Kalandadze, 1956
Vit drar och gör remi

Trots att själva poängen är helt annorlunda i dessa båda studier har de ändå något gemensamt.

Bonusproblemet har som synes samma mekanism för att förflytta den svarta kungen med hjälp av tornschackar till den aktiva stridsplatsen, men i slutet på den vandringen väntar inte en patt, utan en damfångst — när tornet schackar på c-linjen kan den svarta kungen krypa i skydd bakom b-bonden, men samtidigt stänger den då vägen för sin blivande gemål: (1.Th8+ Kg2 … 6.Tc8+ Kb1) 7.Tc7 a1D+ 8.Ta7 Dxb2 9.Tb7 remi.


Fotnoter:

  1. Att jag inte använde den för min serie i Schacknytt beror förmodligen på att jag inte köpte den förrän för omkring tio år sedan. []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *