Majestät på villovägar

Svårighetsgrad 2

Velimir Kalandadze, 1966
Vit drar och vinner

Nej, jag har inte lyckats ställa tillbaka min georgiska studiebok i hyllan än… Kamrat Kalandadze visade för några veckor sedan hur man bekämpar damer med torn; den här gången nöjer han sig med en svart dam, och då räcker det med ett torn och en löpare.

Om den svarta damen får minsta chans kommer den att attackera den tämligen oskyddade vita kungen, och det kommer att sätta stopp för alla vinstförsök. Vit måste se till att de båda svarta majestäterna hålls i strama tyglar, och inte får tid att hitta på några dumheter.

I huvudvarianten blir det faktiskt matt efter idel schackar, där vit med några lämpliga »magnetdrag» tvingar de svarta pjäserna till rätt rutor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *