Grattis, Finland!

Svårighetsgrad 2

Reino Ljungberg, 1944
Vit drar och vinner

I sista minuten insåg jag att Finland firar sitt hundraårsjubileum som nation den här veckan, och har därför letat upp en studie med en finländsk upphovsman för att lämna ett litet men välment bidrag till firandet.

Det verkar ju inte leda någon vart att gå med fribonden (1.a7 Tf7+ 2.Tg7 Tf8 3.Tg8 Tf7+ blir inte mer än remi), och »tornet bakom fribonden» (1.Ta3 Tf7+ 2. Kg6 Ta7) är lika verkningslöst. Du är inne på rätt spår — det behövs kraftigare medicin än så. Den andra ledtråden avslöjar medicinens art och antyder hur svart planerar att göra den verkningslös.

Okej — du har säkert insett vid det här laget att vit spelar 1.Tg5 Txg5 2.a7!, och funderar nu på varför svart inte ger upp. Ponera att svarts torn börjar schacka den vita kungen, hur tänker du komma undan schackarna utan att svart får tillfälle att stoppa fribonden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *