En metronoms grymma hemlighet

Svårighetsgrad 1

Bernhard Horwitz, 1884
Vit drar och vinner

Dagens studie är hämtade från Chess endings essential knowledge (Chess Multimedia, Volume 1) som jag recencerade i Schacknytt 2003/4. Man kan alltså förvänta sig mer didaktik än taktik, men jag törs utlova ett eller annat trevligt drag trots det. Att det här rör sig om en »förhistorisk» studie inser man ganska snabbt; vit har ju ingen överdriven brådska, utan kan såsa omkring ett tag på kungsflygeln eftersom svart är »reducerad till en metronoms grymma hemlighet», för att tala med Lindegren. Det gäller alltså att hitta rätt sätt att få bukt med den svarta kungens metronombeteende.

Man inser snabbt att vit måste använda kungen för att bryta genom, och därmed tillåta att svarts fribonde får fria tyglar. Ponera att svart ställer kungen på b7 för att försöka stoppa den vita framryckningen; hur tänker du komma vidare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *