Taxi, taxi!

Svårighetsgrad 1

Nicolas Rossolimo, 1928
Vit drar och vinner

Nicolas Rossolimo var, som namnet antyder, av delvis grekisk härkomst, och som studiens publicering antyder hade han också ryska rötter. I slutet av 20-talet emigrerade han, först till Frankrike och senare till USA.

Han var en stark närschackspelare, utnämndes till stormästare 1953 och spelade för både Frankrike och USA vid ett flertal olympiader. Han var dock aldrig professionell, utan försörjde sig huvudsakligen som taxi-chaufför i Paris och New York. Jag har i skrivande stund inte sett den dokumentär om hans liv som jag hittade på nätet, men allt tyder på att den handlar om ett intressant livsöde; bara en sådan sak som att han spelade in en skiva med ryska sånger, med ett omslag av Marcel Duchamp…

1. Kxh2? Lxa6 räcker uppenbarligen inte till vinst eftersom T mot L är remi utom i väldigt speciella fall, och den uppkomna ställningen är inte det minsta speciell i det avseendet. Springaren måste alltså räddas utan att svart får möjlighet att promovera sin h-bonde; men var ska hästen hitta en ruta där den får vara i fred?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *