En gastkramande final

Svårighetsgrad 2

Hermann Mattison, 1924
Vit drar och gör remi

Fotbolls-VM lider (äntligen?) mot sitt slut, och det återstår, i stort sett, bara en förhoppningsvis spännande final. Eftersom jag skriver detta några veckor i förväg har jag ingen aning om vilka lag som kommer att mötas i finalen, men jag skulle inte bli förvånad om det blir Argentina och Tyskland, eftersom de inte direkt visat prov på någon glimrande fotboll så här långt.

Dagens studie är, liksom föregående veckas, konstruerad av en lett; Hermanis Matisons, som hans lettiska namn lyder, har dock förekommit flera gånger tidigare i serien.

Som rubriken antyder kommer slutet av studien att bli tajt; som den metaforiskt lagde lösaren säkert redan räknat ut betyder det att vit satsar på att bli pattsatt. För att nå till detta läge måste vit hota att dels befria den instängda springaren och dels byta bort svarts kantbonde. Du har väl lagt märke till att den är av »rätt» färg, så att löpare plus kantbonde inte har några problem att vinna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *