En Nacka-fint

Svårighetsgrad 1

Folke Ekström, 1932
Vit drar och gör remi

Av de fem LASSare som jag känner till ha försökt sig på studieförfattarens roll är Folke Ekström den utan tvekan spelstarkaste; jag hoppas Lars Falk och Robert Ericsson inte tar illa upp. (De övriga två, Åke Hellström och Magnus Tideman, hade säkerligen inte opponerat sig heller, men tyvärr har de inte längre någon möjlighet att göra det.) Förutom att ha varit i världseliten i närschack under några år i mitten av 40-talet, och i världseliten i korrschack på 60- och 70-talen, så publicerade Ekström också ett par studier i majnumret av TfS 1932. Båda är korta, skissartade saker som lämpar sig bra som övning för lösare.

Rubrikens Nacka-fint ska inte tas alltför allvarligt, men tornets krumbukter kan med lite fantasi sägas ha likheter med hr Skoglunds rörelsemönster på fotbollsplanen; det som fick mig att göra den associationen var att Ekström, om inte minnet sviker mig, under de sista åren av sitt liv bodde i Nacka.

Lösningen är som sagt kort, och vid slutet av den får svart valet mellan att sätta patt eller att gå in i ett teoretiskt remislutspel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *