Dans med tunga pjäser

Svårighetsgrad 1

Henri Rinck, 1921-22
Vit drar och vinner

Vid en första blick ser det kanske ut som om vit får vara glad för remin, men vid en andra (eller tredje?) blick upptäcker man att vits ställning rymmer oanade möjligheter.

En första, ganska allmänt hållen, observation är att vit inte har tid för något finlir; får svart bara något drag på sig är det vit som måste försöka rädda remin. Det är med andra ord »schacka eller hitta hot» det handlar om.

En mer specifik ledtråd är det svarta tornets på b8 position; hade det stått lite närmare kungen hade ju vit vunnit lätt. Kan man tvinga det att gå till c8, måntro?

Om någon danspedagogiskt intresserad person råkar förirra sig hit tar jag gärna emot förslag på vilket slags dans tornen utför; från början hade jag tänkt kalla detta epos för »vals med tunga pjäser», men jag tappade takten någonstans runt 4.Td7+. Återstår bara att utnyttja tips nummer 10 i den »Vals för dummies» jag försökte konsultera på nätet: »Om allt går fel ändå: le som sjutton så kommer ingen att titta på dina fötter…»

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *