Guds skor

Tankar om och kring musik, del 13

Cornelis VreeswijkSomliga går med trasiga skor

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

I veckan blev jag påmind om denna Mäster Kees’ klassiker. I höstas drog jag för femtiotolfte, minst, gången av skosnöret i mina promenadskor, och noterade att den kvarvarande stumpen nu blivit i kortaste laget. I skohyllan stod ett par som inte såg alltför nedgångna ut, och hade skosnören i fullängd; vid en hastig inspektion såg de ut att vara helt funktionsdugliga. Detta förvånade mig storligen, eftersom jag använder skor ungefär som en nybörjare i schack använder sina pjäser — kör med en plutt tills den tar slut, innan hen börjar med nästa. Alltnog; både sula och bakkappa, de två ting som jag brukar slita ut först i ett par skor, såg oförskämt hela ut, så jag började använda dessa skor i stället.

Men nu i snöblasket i tisdags kom verkligheten ikapp drömmen — det visade sig att ovanlädret hade släppt från sulan på höger sko, och lämnade en glipa på ett par centimeter. I torrt väglag är skorna högst funktionabla, och de fungerar nog även i vått väglag, om man accepterar att foten ifråga delar utrymmet med en (o)försvarlig mängd vätska. Dags att börja leta skosnören, eller kanske skor, igen…

För att återvända till ovanstående låt så innehåller den en hel del tankar, förutom de skospecifika delarna, som man kan fundera en del omkring — resursfördelningen i världen, ålderdom och död, samt några snabba psykologiska analyser av religiösa förgrundsfigurer. Mycket nöje!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *