Vincent

Tankar om och kring musik, del 39

Don McLeanVincent

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

Under det där halvåret i Brighton 1982 som jag älskar att återkomma till här på bloggen så besökte jag ofta biblioteket på University of Sussex, en imponerande byggnad med 2000 studieplatser för studenter och forskare, om jag minns rätt. De hade också, förutom den litteratur som plägar finnas i universitetsbibliotek, en utlåningshylla med kassettband, och eftersom köket i 42 Brunswick Place var försett med en kassettspelare lånade jag några band där. Jag har glömt alla utom ett — vilket eventuellt kan bero på jag bara lånade ett band — och det var ett band, Greatest Hits, med en artist som jag hört talas om, men inte hört något av — Don McLean. Naturligtvis fastnade hans stora hit, American Pie, men i ännu högre grad den låt som jag valt här ovan, Vincent.

»Vincent» är naturligtvis Vincent van Gogh, och några ord gjorde ett stort intryck på mig: »But I could have told you, Vincent — this world was never meant for one as beautiful as you». Den raden fick mig intresserad av VvG, och jag har sedan dess läst ett flertal biografier om honom (och »Lust for life»), har en ultrafoliant, eller vad det nu kan heta när en bok är bortåt 40 cm hög, med avbildningar av hans tavlor, och jag har dessutom spenderat två fantastiska eftermiddagar på van Gogh-museet i Amsterdam.

Jag tvivlar på att någon konstnär inspirerat så många författar- och musikerkommentarer som Vincent van Gogh. David Olney berättade i något sammanhang att han varit i Amsterdam en hel vecka utan att ha några spelningar, och varje morgon insisterade en röst i hans huvud på att han skulle gå till van Gogh-museet — det här blev resultatet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *