Luftens drottning

Tankar om och kring musik, del 57

PlainsongTrue story of Amelia Earhart

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

Även den här veckan har låtvalet gjorts med tanke på en nyligen timad händelse — det rapporterades i veckan att man förmodligen hittat det som återstår av Amelia Earharts flygplan. Som väl de flesta av bloggens kulturellt bevandrade besökare känner till försvann hon 1937 i Stilla havet under ett försök att bli den första kvinnan att flyga jorden runt, och nu tror man alltså att man funnit planet, på ca 5000 meters djup. Om det verkligen är Earharts plan, och man lyckas bärga det, kanske vi till slut kan få reda på vad som egentligen hände där för mer än 85 år sedan.

Under tiden får nöja oss med någon av de många teorier som frodades i efterdyningarna av hennes försvinnande. Flera av de vildaste teorierna visste att berätta att Earhart och hennes navigatör blivit tillfångatagna av japanerna, och endera fängslats eller avrättats, beroende på vem som berättade historien. Här är det Ian Matthews[1], medlem i det legendariska folkmusikbandet Fairport Convention på 60-talet, som ger sin syn på saken. Skivan, som blev Plainsongs enda utgivna under denna första fas, fick namnet »In search of Amelia Earhart»; tjugotalet år senare återförenades Matthews med den andre förgrundsfiguren från 70-talet, Andy Roberts, och man spelade in ytterligare ett antal skivor. En favorit är deras tolkning av Richard Thompsons Elvishyllning, From Galway to Graceland, här i en lajvversion från 2012.


Fotnoter:

  1. Senare »gaeliserade» han sitt förnamn till Iain. []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *