Lyft

Tankar om och kring musik, del 74

Åke NilssonDjupt därinom dig

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

Dagens låt fortsätter det lite allvarliga tema jag startade förra veckan, även om det inte går så långt som till självmord i det här fallet. Låten kommer från skivan »Lyftet» från 1980, som jag spelade in på kassett från en LP som jag lånade från någon i studentkorridoren -82 eller -83[1]. Just den här versionen, där man tydligt kan höra lite vinylknaster, hittade jag på nätet — artisten ifråga, Åke »Kråkan» Nilsson, har lagt ut så gott som hela sin produktion där, liksom också en intressant berättelse om karriären från 60-talets mitt och framåt.

»Lyftet» är en intressant mix, med allvarliga låtar som denna och två Ferlin-tonsättningar, »Gubbe grå» och »Nattkvarter», men också lättsammare saker, som »Kråksång» och »Lektyrdisco». På tal om disco minns jag att jag hade långa diskussioner med min rumskamrat i Brighton våren 1982, Lasse Wilzén, om skillnaderna mellan funk och disco; enligt Lasse var det en milsvid skillnad mellan de två, medan jag menade att funk var disco med en lite twangigare gitarr[2]. Men vad beträffar dagens låt måste även jag gå med på att den har klart funkiga inslag.

Texten är inte så djupgående(!), men har ändå några tankar som kan bearbetas:

Kanske tiden läker sår
men bara på ytan

Djupt därinom dig
finns ett sår som inte vill läka

Alla har vi väl obehagliga minnen som dyker upp då och då; nostalgi med negativa förtecken skulle man kanske kunna kalla det. Vad det handlar om och hur obehagligt det är, är naturligtvis mycket personligt — själv har jag inte riktigt lyckats förlika mig med att jag i nian fick en poängs avdrag på ett matteprov därför att jag svarade ”2 cm” i stället för det korrekta ”0,2 dm”…

Jag såg Kråkan en gång, nere i den legendariska källaren på Big Ben, i april 2008. Varken Ferlin eller dagens låt var med, men han och hans band bjöd på kompetent och robust blues. Det fungerade det också.


Fotnoter:

  1. Minns inte längre vem, men det bör ha varit Tor eller Hasse. []
  2. Med visst fog kan man nog hävda att min position i den debatten hade klara likheter med John Cleeses i sketchen The Argument Clinic []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *