Microsoft ringde…

I veckan som just gått fick jag ett telefonsamtal från ett par personer som uppgav sig representera Microsoft; först en vänlig dam som meddelade att min dator hade skickat mängder med felrapporter den senaste tiden och sedan en »manager» som skulle förklara för mig vad jag skulle göra för att rätta till problemet. Båda pratade med en engelsk dialekt som mina otränade öron klassificerade som indisk.

Nu behöver ni inte vara oroliga för min eller min dators eventuella sinnessvaghet; jag är ju programmerare och allmänt sett skeptisk till det mesta, och sannolikheten att Microsoft skulle ringa till mig för att rätta till något i min dator betraktar jag som rent imaginär[1]. Jag blev dock lite nyfiken på vad bovarna i andra änden på telefontråden tänkte göra, så jag spelade »nyttig idiot» en stund.

Först bad »managern» mig att verifiera att det var rätt dator det handlade om; detta skulle göras genom att jag öppnade ett kommandofönster, skrev assoc i detta, och jämförde en viss sträng som dök upp mot slutet av en textmassa — denna skulle nämligen vara ett unikt registreringnummer för min dator. Raden ifråga ser ut så här:

.zfsendtotarget=CLSID\{888DCA60-FC0A-11CF-8F0F-00C04FD7D062}

Mannen läste långsamt och med stor tydlighet upp alla tecken efter »CLSID», och när jag bekräftat att det stod så, påstod han att detta var ett bevis på att det var denna dator som skickat felmeddelanden. Men detta är långt ifrån något unikt nummer för min dator; snarare är det så att det finns i samtliga Microsofts operativsystem. Jag har inte brytt mig om att ta reda på just vad »zfsendtotarget» betyder, men eftersom assoc listar ett antal filtyper och de program som ska startas när en fil med just den typen ska öppnas, misstänker jag att det har något med Microsofts hantering av zip-filer att göra; det finns ju ett menyalternativ »Send To compressed (zipped) folder». Och CLSID är Microsofts påfund för att se till att rätt program startas; du kan bara ha ett program med ett visst ClassID registrerat i operativsystemet[2]. Ovanstående är alltså ett slags »note to self» som operativsystemet gör för att komma ihåg att om det behöver öppna en fil med typen zfsendtotarget ska det leta rätt på det program som registrerats för att utföra det arbete som en COM-server med den unika ID-strängen »888DCA60-FC0A-11CF-8F0F-00C04FD7D062» förväntas klara av.

Därefter bad vederbörande mig att, fortfarande i kommandofönstret, skriva ”eventvwr”. Tyvärr fegade jag ur här; jag lyckades inte få fram information om vad det var för program tillräckligt snabbt, så jag tog det säkra före det osäkra och avslutade samtalet. Jag borde naturligtvis ha tackat för underhållningen och/eller talat om vad jag anser om spammare, scammare och krackare, men jag tillhör nu en gång för alla den kategori individer som skulle kunna kallas »trappmänniskor» av oss som inte behärskar det ädla franska språket — de som inte kommer på den fyndiga eller dräpande repliken de borde ha yttrat förrän i trapphuset efter en givande samvaro[3]

Det är inte svårt att hitta rapporter på nätet om denna verksamhet, ett par snabb googlingar hittar mängder med berättelser, både om zfsendtotarget och om eventvwr.

Så, för att göra mitt budskap om möjligt ännu tydligare: Microsoft följer inte upp de automatiska felrapporter som datorn ibland ber att få skicka. Om någon som uppger sig ringa från Microsoft, Microsoft support, Microsoft helpdesk eller liknande så gör du helt rätt om du rått skrattar vederbörande rakt i örat; alternativt spelar med en stund för att dra ut på tiden — den tid som hen inte lyckas lura dig kan hen inte heller lura någon annan, så du utför en god gärning. Och »888DCA60-FC0A-11CF-8F0F-00C04FD7D062» är inget registreringsnummer för din eller någon annans dator.

Nu väntar jag bara att någon ska ringa från Apple för att diskutera de felrapporter som min iFån skickat till dem…


Fotnoter:

  1. Med begreppet »imaginär sannolikhet», som jag just uppfann, menar jag en sannolikhet som endast existerar i ett matematiskt rum där spiritistiska medier har kontakt med andra sidan, konspirationstionsteorier om månlandningar, chemtrails och »11 september-attacken» är sanna, och kanske till och med homeopati fungerar; dvs helt utan något som helst samband med den reella världen. []
  2. Om det efter en filtyp bara står ett programnamn letar Windows efter ett program med detta namn på en mängd olika ställen, och ett gammalt beprövat sätt att sprida virus är att döpa ett lömskt program till något i systemet förekommande namn och försöka lura systemet att starta det programmet i stället för originalet. Med användandet COM-servrar och ClassID försöker Microsoft, bland annat, stoppa den metoden. []
  3. Detta är inte så deprimerande som det låter; saken kan ofta repareras när man återberättar händelsen för tredje person. []

En reaktion på “Microsoft ringde…

  1. Det enda tal som är reellt och samtidigt rent imaginärt är ju noll, så uttrycket ”rent imaginär sannolikhet” ska väl tolkas bokstavligt? I motsats till det betydligt vanligare uttrycket ”med största sannolikhet”, som inte nödvändigtvis syftar på det största tal som kan utgöra en sannolikhet (talet 1).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *