Ett brev…

Idag för exakt 25 år sedan kallade marknadsdirektören på Tipstjänst, den inte helt okände Lars-Gunnar Björklund, in sin sekreterare för att diktera några brev; sekreteraren skrev ut dessa på en välanvänd elektrisk skrivmaskin; Björklund signerade dem; och sekreteraren överlämnade dem slutligen åt postverket[1]. Ett av dessa brev kan beundras här nedan.

bjorklundHistorien bakom brevets tillkomst är, som jag minns den, att jag fick något slags reklambroschyr för den då relativt nystartade spelformen Oddset, i vilken man förklarade hur det hela gick till, samt räknade upp alla ställen där man kunde spela på Oddset — i Karlstad. Av skäl som jag inte längre kan redogöra för ansåg jag det lämpligt att meddela Tipstjänst att jag inte var intresserad av Oddset i Karlstad eftersom jag bodde i Linköping, och av LGB:s respons att döma passade jag på att meddela att jag dåmera tappat intresse för sport överhuvudtaget; gissningsvis referade jag också till de två händelser som jag fortfarande nämner då saken kommer på tal — Glenn Strömbergs »döende svan» mot Tjeckoslovakien och en finalmatch i Canada Cup, där kommersiella intressen så uppenbart gick före de idrottsliga. Som synes försöker Björklund inte ens argumentera emot i den frågan.

Och hur ser det ut idag? Bara de senaste dagarna har vi kunnat läsa om Elmanders filmning för att få en motståndare utvisad, ett mål som inte var något mål, finländska skidåkare dömda för mened, en ishockeymatch utan spelare, en pojklagsmatch i fotboll som ledde till allmänt slagsmål, anklagelser om att U17-landslag innehåller många överåriga spelare, en diskussion huruvida det är okej att vara maskerad på fotbollsmatcher och att riksidrottsförbundet lägger ner sitt fairplay-pris eftersom »det varit svårt att hitta bra kandidater».

Det är väl högst tveksamt om småänglar vill ha något med sportevenemang att göra nuförtiden, men i så fall tror jag att de har ganska lätt att hålla sig för skratt[2].

Addendum 2013-10-30: Jag glömde visst den pågående spelskandalen i svensk (och annan) fotboll och diverse dopningsanklagelser inom cykelsporten och annorstädes.

Addendum 2013-11-28: Ånej, den engelska fotbollen är också infekterad. Slutet är nära…


Fotnoter:

  1. Jag kan naturligtvis inte gå i god för att alla detaljer här är korrekta, men de förefaller mig högst rimliga. Att sekreteraren använde en elskrivmaskin och inte ett av de redigeringssystem som existerade några år innan de blev utkonkurrerade av ordblandare är en gissning baserad på att vissa typer, till exempel ”j” och ”s” ser ut att ha sett bättre dagar. []
  2. I det fall någon yngling som inte är bekant med den Björklundska citatfloran råkar läsa detta må omtalas att en av hans mest spridda kommentarer löd »Där satt det en liten ängel och log». []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *