Ännu en von Gooms gambit

Jag har tidigare på bloggen tipsat om von Gooms gambit, och i dagens rond av Rilton Cup uppstod en ställning som väl exemplifierar temat i partiet mellan Sergey Volkov och Bartosz Socko:

Volkov – Socko
Vit vid draget

Lägg märke till den svarta damens föga inspirerande position och den efter 19 drag helt outvecklade svarta damflygeln, medan vit å sin sida lyckats stänga ute torn och löpare från att delta i spelet genom att ställa kungen i vägen för löparen.

Volkov tycks inte ha dragit medan jag har skrivit ihop den här bloggan; jag hoppas han har överlevt…[1]


Fotnoter:

  1. Denna förhoppning är baserad på att han regelbundet spelar McCutcheon, och därmed är en synnerligen hedervärd person; hans protokoll lämnar däremot en del övrigt att önska vad beträffar läsbarheten (en tidig kandidat för understatement of the year). []

2 reaktion på “Ännu en von Gooms gambit

  1. Visst var det elegant! Jag undrar om han hade haft ställningen, eller något liknande, uppe på analysbrädet, eller om han bara gick på magkänslan — han lär ju knappast ha kunnat räkna alla varianter i botten…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *