Arons gunga

Svårighetsgrad 1

Aron Nimzowitsch, 1923
Vit drar och gör remi

Innan jag ställer undan den lilla volymen med Mattisons studier väljer jag en studie till ur den. Den här gången är det dock hans mer kände lettiske kollega Nimzowitsch som står som författare; Mattisons bidrag var att stoppa dit bonden på f6 för att ta bort en bilösning.

De två senaste uppgifternas tema med farliga svarta bönder och vita pjäser med gott fotarbete är aktuellt även här — att det är tornet som står för grovjobbet den här gången torde vara ganska uppenbart.

Det är svårt att ge någon ledtråd som inte avslöjar väldigt mycket, så jag delar upp min tänkta ledtråd i två delar, där den första knappt säger något alls, och den andra kanske lite väl mycket.

Den första ledtråden är att lösningen är kort; börjar varianterna bli 4-5 drag utan att någon remi är i sikte så är du på fel spår.

Den andra ledtråden har du redan fått, om du varit uppmärksam; rubrikens »gunga» syftar på uttrycket »remigunga», som i sin tur innebär ett evigt hot som motståndaren inte kan komma ur. Eller, i klartext, det slutar inte med patt den här gången, utan med evig schack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *