Raskt fotarbete

Svårighetsgrad 2

Bröderna Platov, 1927
Vit drar och vinner

Den här studien kanske inte riktigt passar in på det tema som den här serien har — partimässiga studiefinesser — men det här är en klassiker om alla bör känna till; jag minns hur imponerad jag var då en ungdomsledare visade oss juniorer lösningen i början av 70-talet.

Ännu en gång har svart en farlig bonde, och ännu en gång visar en vit pjäs upp ett vackert fotarbete, fast jag avslöjar inte vilken förrän i ledtråden.

Du ska få de första dragen: 1. Lf6 d4. Det var väl inte så svårt, och du borde ha räknat på något i stil med 2. Sf3 a1D 3. Lxd4+ Dxd4 4. Sxd4 Kxd4, bara för att upptäcka att svart precis lyckas hålla bondeslutspelet. Nej, det krävs en mer sofistikerad manöver, och det är springaren som med två eleganta språng utför den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *