Om det inte hjälper med våld…

Svårighetsgrad 3

Mitrofanov & Pogosiants, 1975
Vit drar och vinner

Här har vi en lite modernare studie än vad som vanligen brukar presenteras i den här serien. Vit har fler pjäser än vanligt, men svart har i gengäld två farliga bönder! När man väl hittat vits förstadrag kan det verka som om svart är chanslös, men det finns ett listigt försvar. Om du missar det, kan du klicka fram ledtråden, så ska jag avslöja vad svart har i beredskap.

Mitrofanov är annars känd för ett av de mest förbluffande dragen i studiekonstens historia, en studie som brukar nämnas som en av 1900-talets främsta. Den tänker jag dock inte ta upp här, eftersom jag uppskattar svårighetsgraden för dem som inte känner till studien sedan tidigare till någonstans runt 6-7 — nivåer där stormästare kan misslyckas trots långa funderingar.

Första draget var väl inte så svårt? 1. Tg1! och bönderna faller. Svart har dock ett lurigt motspel: 1… a1D 2. Lg6+ Kf8! 3. Txa1 e1D!! och om damen slås är det ju patt! Men vit har, som vanligt, möjlighet att replikera.

För övrigt så är det dags att erkänna att rubriken är ett försök att förvilla den stackars lösaren — uttrycket avslutas ju med »…, försök med mera våld!», och summerar hur konflikter vanligen hanteras i den så kallade verkligheten. Här avslutar vit vinstföringen med ett synnerligen stilla drag, som inte ger svart några möjligheter att undkomma; och det är detta drag som fått mig att klassa den här studien som en trea i svårighetsgrad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *