N eller B?

Svårighetsgrad 2

Yochanan Afek, 1978
Vit drar och vinner

Låt mig ta ännu en lite modernare studie medan jag håller på; denna hittade jag i ett tjugo år gammalt nummer av den nederländska tidskriften Probleemblad som poppade upp under »arbetet» med att rensa upp i den ännu tämligen osorterade bokhög jag kallar mitt bibliotek.

Som synes är rollerna omvända mot hur det vanligen ser ut i de studier jag valt ut — den här gången är det vit som har en farlig fribonde, och svart som med alla medel försöker rädda remin.

Du ska få första draget, eftersom du redan borde kommit underfund med att det är det enda som kan stoppa remischackarna: 1. b4. Men det behövs en del insikter om de svarta hoten; det ligger inte bara remischackar i luften, svart kan ju spela på patt också. En viktig fråga att besvara är vilken pjäs som är bäst på att skydda kungen om man nu skulle få en chans att promovera e-bonden; jag ger lite mer upplysningar i nästa ledtråd. En annan fråga är vad a6-bonden egentligen fyller för funktion i den här studien? Den kanske inte verkar som den viktigaste pjäsen i det svarta artilleriet, men om man inser varför den står där har man kommit en bit på väg…

Om du har grubblat på den första frågan jag ställde i förra ledtråden, och kommit fram till att vit måste undvika »raka» pjäser, som de brukade kallas på den tiden jag spelade chock — dam och torn — så har du räknat helt rätt; vit kan inte komma undan remischackarna på grund av en pattfälla. Men vilken lätt pjäs som passar bäst beror helt på på vilka fält svart planerar att sätta upp sin remigunga.

Den andra frågan är inte fullt lika viktig, men kan hjälpa dig att välja rätt pjäs vid promoveringen — utan a6-bonden skulle det nämligen inte spela någon roll om man plockade in springare eller löpare i en variant; och sådant ofog måste stävjas i allvarligt syftande studier.

Frågan i rubriken, som för övrigt är ett försök att parafrasera titeln på en av Agatha Christies thrillers, kan alltså anses med »Ja!» besvarad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *