Om pengar

Tankar om och kring musik, del 5

FJKPengar

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

När allt kommer omkring handlar allt om pengar. Eller som Cello påpekar: »det första man vill ha när man har pengar är en bil, och det första man vill ha när man har en bil är pengar»; bilen kan givetvis bytas ut mot en hel del annat här i livet. Filosofer brukar skilja mellan egenvärde och instrumentellt värde, och pengar har naturligtvis huvudsakligen instrumentellt värde, även om någon girigbuk kan känna glädje då han känner sin fullproppade plånbok i bakfickan[1]. Såvitt jag förstår är det just detta instrumentella värde som FJK undersöker i texten:

Jag tänker skaffa mig ett atriumhus[2]
på krönet av Västerbron
så alla bilarna får vända om

Jag tänker skaffa mig ett fönsterbord
på nån dyr restaurang
där ska jag sitta och tala ut

Jag tänker leasa mig en Cadillac
med rökfärgat glas
sen kör jag runt och parkerar fel

Jag tänker skaffa alla kontokort
som finns i stan
sen tar jag första flyget härifrån

Som vanligt har jag inte en aning om vad artisterna vill säga med sin text, men man kan väl ana små ironiska pikar åt hur vissa personer, med väl tilltagna plånböcker, använder sina pengar. Själv gillar jag de oväntade vändningarna, särskilt strofen där den presumtive cadillacföraren letar efter möjligheter till felparkering.

FJK är ett ganska osexigt gruppnamn, konstruerat av första bokstäverna i de tre musikanternas efternamn: Forslund, Jonasson och Klingström, med förnamnen Anders, Christer och Mats, respektive. De tre har alla en gedigen musikbakgrund och har också spelat i andra grupperingar och solo. Tillsammans spelar de, som ovanstående exempel visar, en gitarrbaserad, lättsmält musik med underfundiga och kluriga texter. Med andra ord, precis i min smak.

Jag har bara sett FJK lajv en gång, tillsammans med Lasse Tennander och Peter R. Ericson. Även Anders F. Rönnblom skulle varit med, men han drabbades av sjukdom i sista sekunden. Innan spelningen klev Anders Forslund in på scenen för att meddela detta, och påpekade att publiken fick nöja sig med Anders F. Orslund…

Två korta kommentarer innan jag slutar för idag. Den första är att man valt att ordna initialerna i bokstavsordning, eftersom en annan ordning (den som fås om man kastar om de två första bokstäverna) kan få en annan tolkning. Den andra kommentaren är att det slumpar(?) sig så, att just bokstäverna F, J och K förknippas med tre av mina allra största musikaliska favoriter; jag tänker presentera dem i de tre kommande tankeinläggen.


Fotnoter:

  1. Det mest extrema exemplet är väl Joakim von Anka och hans simturer i kassavalvet. []
  2. För den som inte tillbringat stor del av sitt liv vid Linköpings Universitet bifogar jag en länk till Wikipedias artikel om Atriumhus. []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *