Om roller

Tankar om och kring musik, del 47

Allan EdwallGullegubben

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

Efter att ha haft relativt sett enkla val de senaste veckorna på grund av min lilla miniserie blev det idag betydligt knepigare; jag har inte hittat vare sig en curlinglåt eller en låt om vapenvilan mellan Hamas och Israel. Det fick alltså bli något annat, något som i teaterlingo kanske skulle kallas en dubbel verfremdungseffekt med skruv — lyssna själv får ni höra vad jag menar.

Allan Edwall är för mig i första hand en protestsångare, och i andra hand författare, men jag har ett vagt minne av att ha sett honom som skådespelare innan jag slutade titta på film/TV i mitten av 80-talet. När jag tänker på det — skrek han inte »förgrömmade onge» åt Emil i Lönneberga för länge, länge sedan? I så fall passar ju rollen som »gullegubbe» perfekt för honom, och veckans tanke är just denna; hur mycket av det vi gör och säger är en del av en roll, och hur mycket är vi själva? Och går det alltid att avgöra vad som är vad?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *