Om torgstående

Tankar om och kring musik, del 34

Ulla SjöblomJag står här på ett torg

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

Det känns som det är länge sedan jag hade en antikrigsvisa i den här serien, så varför inte välja en sådan i dag. Texten handlar om den franska krigsmakten, som då, på 50-talet, var aktiv i konflikter i gamla franska kolonier, både i Indokina och Algeriet. Wikipedia meddelar att originalet var förbjuden att spelas i Frankrike i nästan tio år, fram till 1962 och påstår också att så sent som 1999 kunde man råka illa ut om man spelade den.

Den svenska texten skrevs av Lars Forssell, men uppenbarligen var han inte helt nöjd med sin tolkning, utan gjorde ännu en som sjöngs in av Cornelis Vreeswijk. Den är förmodligen mer känd, men eftersom Cornelis redan förekommit i den här serien så får det bli Ulla Sjöbloms version i stället. Den är inte så pjåkig, den heller.

Ett lämpligt »torg» att stå på är naturligtvis Fria Ukrainas plats, till exempel på onsdagar runt lunchtid (12:30).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *