Service och distribution

Tankar om och kring musik, del 33

Lars Ekborg/Sven HolmbergKöp en tulpan

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

I veckan fick jag ett tips på ett radioprogram av min gamle klasskamrat Ulf[1]; detta handlade om vissångaren och kompositören Ulf Peder Olrog, vars visor ingen ur min generation, eller ännu uråldrigare åldersgrupper, kan ha undgått. Förutom det verk som jag valt ovan har många införlivats med det svenska språket, som »violen från Flen», »konserverad gröt», »se Sundbyberg och sedan dö», eller »mera bruk i baljan, boys!»

För egen del är det naturligtvis »Samling vid pumpen» som fastnat, eftersom min mors släkt har rötter i Tunaberg som sträcker sig tillbaka åtminstone till 1700-talet, enligt min mors släktforskning. Och vid Kärrboda — ni vet, dom som tjoade i låten — var min morbror arrendator i min ungdom[2]. Jag har ofta funderat på var i Buskhyttan grusgropen låg, men trots ivriga studier genom bilfönstret i unga år kunde jag inte upptäcka någon sådan.

En detalj man inte trycker på i programmet är en viss låts betydelse för att göra Svensson till den typiska svensken; på 50-talet sjöng Olrog ju »du ska göra som Svenssons gör / och inte skilja dig från mängden». SAOB hittar visserligen ett exempel från 1862, men den tror jag inte varit lika känd som Olrogs text. När sedan Rock-Boris sjöng »Håll dig till höger, Svensson» inför övergången till högertrafik 1967 (den nämns inte av SAOB, men det tycker jag är en rejäl miss) så var Svensson cementerad på platsen som den typiske svensken.

För att kort kommentera mitt val så är det så oturligt att jag inte har en enda inspelning med herr Olrog själv; pinsamt, jag vet. Därför detta alster, som han skrev för Kar de Mumma-revyn 1960[3]. Det är dessutom hämtat från en LP, en av få LP-skivor som jag mp3-iserat, så om det hörs knaster så beror det på det.

Olrog hävdar i programmet att man inte ska analysera hans texter, eftersom det inte finns något syfte bakom dem. Jag tycker inte det resonemanget håller; åtminstone kan man ha tankar kring texterna, och hur våra värderingar som uttrycks i dem förändrats med tiden. I »Köp en tulpan» kan man till exempel fundera på hur affärsvärlden ser ut nu jämfört med på femtiotalet[4], eller på hur »brottslig verksamhet» porträtterades på den tiden. Och hur ser service och distribution ut idag?


Fotnoter:

  1. Eller, för att vara mer precis, en av mina två och bråkdel klasskamrater med förnamnet Ulf; »bråkdelen» var bara kvar en termin eller så. []
  2. Eftersom han bara var tio år när låten skrevs lär det inte ha varit han som tjoade, i alla fall. []
  3. Ska man vara petig, och det ska man ju, är texten enligt skivkonvolutet av Olrog och Kar de Mumma, medan musiken är av Olrog. []
  4. Man kan gärna blanda in lite »konserverad gröt» för att också få in reklamen i mixen. []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *