En satirisk lärare

Tankar om och kring musik, del 43

Tom LehrerIn old Mexico

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

Förra veckan avslöjade jag min förkärlek för artister som kunde blanda humor med allvar, och varför inte göra en liten miniserie i serien med sådana artister. Den här veckan blev det alltså Tom Lehrer, den förmodligen mest framstående satirikern i branschen; han är hur som helst den mest naturvetenskaplige, med låtar som »New Math», där han ironiserar över en ny variant att utföra aritmetik[1], och »The Elements», där han räknar upp de grundämnen som upptäckts då visan skrevs (103 stycken, har jag för mig). På sina två första skivor gick han genom ett stort antal musikaliska genrer, från julvisor över folk- och protestvisor till irländska ballader; på en tredje blev ämnena mer politiska; och tyvärr blev det inte mer — i intervjuer har han hävdat att det inte går att göra politiska satirer i en värld där Henry Kissinger tilldelats Nobels fredspris.[2]

Den version av låten jag är mest bekant med (inspelad på band i slutet av 70-talet; min kompis Bertil var, och är fortfarande vad jag vet, ett stort Lehrer-fan, så han hade allt Lehrer gett ut.) har en kort introduktion av Lehrer; den saknas tyvärr här, så ni får inte höra historien om hans vän Hen3ry, läkaren som specialicerade sig på »de rikas sjukdomar» och därför kunde dra sig tillbaka ung. Lehrers ironiska mästerskap riktar sig här mot tjurfäktning, och når sin högsta punkt när han jämför »kampen» med en hund överkörd av en bil: »Rover was killed by a Pontiac, and it was done with such grace and artistry that the witnesses awarded the driver both ears and the tail». De som fortfarande kan försvara tjurfäktning efter den uppercutten måste vara särdeles hårdhudade.


Fotnoter:

  1. Jag kännder inte riktigt igen mig, så jag antar att den inte har så mycket med den nya matematik som vi svenska elever påtvingades i början av 70-talet; den handlade mest om mängdlära, vill jag minnas. []
  2. En variant på detta och många andra lehrercitat kan hittas här. Jag noterar också att den gamla Lehrer-sajten fortfarande kan nås på nätet; där finns bland annat texter med förklaringar av begrepp som kan vara okända för nutida icke-amerikaner. []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *