Havsdrömmar

Tankar om och kring musik, del 23

Finn KalvikMåken

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

Efter förra veckans exkursion till de mest avlägsna trakterna av mina musikaliska domäner blir det idag ett stycke med en mycket vanlig instrumentering — gitarr och mansstämma — i mina trakter. Dessutom är låtens ämne naturligtvis en liten hyllning till mitt engelska favoritlag, Brighton & Hove Albion FC, med smeknamnet »the Seagulls», som den just avslutade säsongen nådde sin främsta placering hittills[1].

Texten är emellertid inte skriven av Kalvik; han har tonsatt en dikt av den norske författaren André Bjerke, som enligt den länkade wikipedia-artikeln pysslat med en spännade blandning av sysselsättningar inom skriftställeriyrket, från dikter för barn till detektivnoveller, och det mesta däremellan.

Framför allt är det nog avslutningen på »Måken» som fastnat i mitt minne:

Måken bringer oss i gave
drøm om havet
Måken — det er bølgeslaget
som har skapt seg om til fugl

Måsen som en dröm om havet, eller en transformerad havsdyning — skönt med en liten motvikt till alla som beklagar sig över måsarnas beteende, som de finner både högljutt och påträngande. Och nu kommer Europa att översvämmas av måsar…


Fotnoter:

  1. Jag höll nästan på att skriva »någonsin», men vem vet var det här tar vägen i framtiden. []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *