En sorglig dag

Tankar om och kring musik, del 37

Gram ParsonsThousand dollar wedding

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

Som jag hintade om förra veckan är det här en tid av ovanligt många och sorgliga jubiléer. Händelserna den elfte september 2001 lämnade ett trauma inte bara hos amerikaner, och de två år senare gav åtminstone svenskar något att tänka på. Idag är det också precis femtio år sedan »gamle kungen», Gustav VI Adolf, dog; det var en lördag, och dagen därpå kunde jag sålt nästan hur många tidningar som helst — jag cyklade på den tiden runt i Jönåker och sålde DN på söndagar, och långt många fler än mina stammisar ville läsa om kungens sista tid och det den dagen stundande valet.

Men det var inte minnesdagen av någon av dessa tragedier som jag tänkte på när jag skrev min förra blogga, utan en som stundar om fyra dagar; den 19 september 1973 dog nämligen Gram Parsons, en av countryrockens grundare, av en överdos bara 26 år gammal. Det noterade jag naturligtvis inte då, jag hade just börjat lyssna på musik med engelsk text, och det tog ett bra tag innan jag letat mig fram till Parsons, via The Byrds och Flying Burrito Brothers, men i första hand genom en cover av dagens låt av Paul K, den enda coverversionen på hans magnifika »The big nowhere».

Som vanligt har jag ingen aning om vad låten handlar om, förutom det yttre skeende som avslöjas i den första meningen/strofen:

Was a thousand dollar wedding
supposed to be held the other day
and with all the invitations sent
the young bride went away.

Men sedan dyker det upp mängder med symboler som det inte är lätt att få någon ordning på — en begravning? blommor till bruden? är US$ 1000 mycket eller lite? Om man kombinerar informationen i ovanstående wikipedia-länk med den om det album låten finns på, tycks det som Parsons upplevt åtminstone vissa delar av händelseförloppet själv, och att den bortsprungna bruden var mor till hans barn.

It’s been a sad, sad day…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *