Om äpplen

Tankar om och kring musik, del 36

Monica ZetterlundGröna små äpplen

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

En kort tanke idag, inför nästa veckas sorgliga jubileum; en fråga som plågat mig i så där femtio år. I texten omtalas »gröna små äpplen» i, som jag uppfattar det, högst positiva ordalag — men dylika är ju endast lämpade som svinföda, om ens det. Äpplen ska, med några få undantag (till exempel Gloster och möjligen eventuellt kanske Granny Smith), ha åtminstone en svag gul färgton, och i alla händelser vara någorlunda stora, för att kunna klassas som ätbara. Så vad tänkte Bobby Russell på när han skrev den engelska texten, och för den delen Stikkan Andersson när han översatte låten till svenska? Har ingen av dem ätit äpplen, eller ska den sura och bittra smaken från äppelkart appliceras på övriga element i texten?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *