Europa, nu kommer vi!

Tankar om och kring musik, del 35

Jan HammarlundJag vill leva i Europa

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

Det finns många anknytningspunkter mellan dagens och förra veckans låtval: Titeln inleds med det mycket subjektiva »Jag»; texten är i sin grundton emot krig; och Europa spelar en stor roll i båda låtarna. Det går säkert att hitta ännu fler; till exempel finns en text av Lars Forsell på den skiva, »Järnvägsräls», där den här låten förekom, nämligen »Snurra min jord», kanske mest känd i Jan Malmsjös tolkning.

Det här är originalversionen från »Järnvägsräls»[1]; på den samlings-CD jag har med Hammarlund skrev han en delvis ny text för att anpassa den till det då rådande politiska läget, men jag föredrar den här versionen, som behandlar det kärnvapenhot som alla i min generation, och äldre, är förtrogna med. Det hotet har ju gjort en inte särskilt välkommen comeback de senaste året.

Jag har alltid trott att den här låten spelades in på Arbis i Linköping, men när jag nu tittar på LP-omslaget ser jag att skivan spelades in på fem olika ställen i mellansverige (däribland visserligen Arbis är en av inspelningsplatserna) under perioden 25 april till 2 maj 1982. Om jag fått uppgiften om Arbis från någon annan källa, eller om jag bara misstolkat informationen på skivan låter jag vara osagt — den kan i alla fall ha varit inspelad i Linköping. På albumet står också vilka musiker som kompade honom, och det var inte vilka som helst: Kenny Håkansson, Jesper Lindberg och Roger Palm är namn som alla musikälskare i Sverige känner till, och även om namnen Niels Hofmann och Jojje Kuha är okända för mig så faller deras spel ingalunda ur ramen.

Den stora anledningen till att jag valde den här låten just idag har dock ingenting med anknytningspunkter till föregående blogga, Linköping eller fantastiska kompmusiker att göra; idag gjordes nämligen lottningen inför säsongens Europa League, som Brighton & Hove Albion FC efter förra årets lyckade säsong kvalificerat sig till. Vi fick en ganska tuff lottning, med de gamla storlagen Ajax och Marseille och de grekiska mästarna AEK från Aten i samma grupp. Jag hade ju hoppats på Häcken i gruppen, för att kunna se laget här i Sverige, men så blev det nu alltså inte. Deras grupp såg dock inte helt omöjlig ut, så det kanske, kanske kan bli en match lite senare i tävlingen — men då krävs det naturligtvis mycket bra spel från båda lagen.


Fotnoter:

  1. Dock inte från min LP, utan från en samlings-CD med »Progg-hits». []

En reaktion på “Europa, nu kommer vi!

  1. Hejsan! Fint att läsa, Georgi ”Jojje” Kuha var min morbror. Han var en fantastisk musiker utbildad vid Musikhögskolan. Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt i mitten av 90-talet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *