En julnöt

Svårighetsgrad 3

Alexey Troitsky, 1930
Vit drar och gör remi

Så här i juletider passar jag på att presentera en, som jag hoppas, extra klurig julnöt; för de flesta väntar ju en lång, härlig julhelg innan allvaret börjar den 27:e med de olika Rilton-turneringarna och liknande. För att visa att jag är på mitt allra soligaste tomtehumör ger jag er inte mindre än tre ledtrådar den här gången.
God Jul!

Du har väl noterat att om vit på något sätt kan röja undan den svarta h-bonden så har svart för ögonblicket mycket svårt att stoppa den vita h-bonden? Bara en tanke…

Svart måste hela tiden vara på sin vakt mot att vits springare hittar en väg till damflygeln; om hen sköter sina kort väl kommer den vita springaren inte att hinna ikapp a-bonden.

Kungen på g1 står inte så isolerat som man kanske skulle kunna tro; vit siktar faktiskt på att bli pa… Har jag skrivit det förut? Ja, då var det där jag läste det! (En favoritlustighet adapterad från Martin Ljungs »Kromosomtalaren»). Men tro det eller ej, vit siktar faktiskt på att bli patt. Var kungen ska stå, och hur vit ska bli av med springaren får du lista ut på egen hand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *