Fågelskådandets framtid

Tankar om och kring musik, del 45

Stefan DemertDen siste ornitologen

(Om uppspelningen inte startar, klicka här!)

Om man skulle försöka hitta en satiriker i Tom Lehrers anda i Sverige, så får man naturligtvis problem eftersom Lehrer är en unik företeelse. Lars Ekborg gjorde ett försök att sjunga(!) Lehrer-översättningar, men de fick väl inte så stort genomslag. Den i den här serien redan nämnde Ulf Peder Olrog drev visserligen med olika musikaliska genrer, men på ett, på det hela, godmodigt sätt. Så jag har idag valt den humoristiske, och stundom satiriske, trubaduren Stefan Demert[1].

Demert slog väl genom med några låtar närmast besläktade med så kallad bondkomik — jag tänker till exempel på »Marknadsvisa» och låten om Emma Karolina Magdalena Makadam — men där fanns också protestvisor; den mest kända är säkert »Till SJ», där han protesterade mot SJ:s allmänna tillstånd, och kanske framför allt mot alla nedläggningar[2]. Han har också skrivit allvarligare texter, som till exempel visan om Erik Olov Andersson.

Dagens visa kan beskrivas som en kort SF-satir, och vad satiren är riktad mot torde vara ganska uppenbart. Det går också att i texten hitta en logisk motsägelse av det petimäterslag som jag är så förtjust i — om boken som nämns i visan är bortglömd, hur kommer det sig att berättaren ändå känner till den?


Fotnoter:

  1. Han har också den likheten med Olrog att han har rötter i Nyköping. []
  2. Ett bra vapen att dra fram i en argumentation då någon hävdar att tågtrafiken fungerade mycket bättre förr. []

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *